De IJssalon

Esther Alting, dochter van een Ridderkerkse banketbakkers familie, maar ook voormalig buschauffeur, goedlachs, nuchter en no nonsens, runt sinds 2012 de IJssalon op de West-Kruiskade. Voorliefde voor gooi alles maar bij elkaar, dat is het best. En verder niet moeilijk doen. Dat b.t.w. geldt niet voor het topijs dat er verkocht wordt !!!, maar dat is Esther’s slogan wel voor een samenleving met alle soorten en maten mensen. En dat heb je in ruime mate op de West-Kruiskade. Na Ridderkerk haar tweede thuis. Al sinds ze uit begon te gaan, kwam ze hier graag. En dat is nooit veranderd. Esther: ‘Geef mij maar de mensen van hier. Op zaterdag als het vol staat, is iedereen nog steeds ongedwongen. Het is geen uitzondering dat je mensen echt even moet roepen dat ze iets kunnen bestellen als ze aan de beurt zijn. Dat loopt gemoedelijk door elkaar heen. Daar waar ze soms in andere delen van de stad elkaar al bijna een elleboog zouden verkopen om vooral niet een minuutje later geholpen te worden.’

De naam Alting heeft een eer hoog te houden. Vader en moeder Alting namen in de banketbakkerij al geen genoegen met half werk. Hard werken en echte kwaliteitsproducten waren niet meer dan logisch. Ook in Ridderkerk zat bij de winkel een ijsafdeling. Daar leerde Esther het vak en volgde een opleiding ijs maken. Toen de zaak van de hand ging met het pensioen van haar ouders, stapte Esther op de bus en reed met haar vrolijke blonde lokken door de regio. Kortdaad en de stap van ijs naar de bus, tja, wat moet je er van zeggen, was eigenlijk gewoon. Want ook werk.

Toen haar broer, die inmiddels min of meer een bekende Rotterdammer is met zijn top IJssalon op onder andere de Meent, haar vroeg of ze geen zin had om op de West Kruiskade een nieuwe ijstent te gaan leiden, hoefde Esther niet lang na te denken. Drie weken na de opening, kwam de vraag of ze niet gewoon de boel zelf wilde overnemen als eigenaar / onderneemster. Nuchtere Esther zag dat wel zitten en de rest is history zou je kunnen zeggen.

De West-Kruiskade is dankzij Esther een top IJssalon rijker. Op de hoek van bejaardenhuis de Leeuwenhoek, met een enorme Delfts blauwe theepot op de gevel en bankjes voor de deur, kan je tot ver in de avond heerlijk roomijs met allerlei smaken en echt vruchtenijs (op waterbasis) halen. Verse jus d’orange en goede koffie ontbreken ook niet in het assortiment.

Het ijs wordt op basis van de hoogste kwaliteitseisen (verse en echte ingrediënten, geen gemarchandeer met wat er in het ijs gaat!) gedraaid in de centrale keuken aan de Meent. Maar niet al het ijs is standaard hetzelfde. Esther die zelf natuurlijk ook ijsmaakster is, verzint met de bewoners aan de Kade in het achterhoofd smaken die uniek voor Rotterdam West zijn. Fernandez in diverse kleuren en smaken ontbreekt niet als ijsje. Surinaamse amandel siroop (Orcheade), of in de zomer Ponche Cuba. een romige likeur, ook niet. En morgen? Dan zit er misschien weer een nieuwe smaak in de bakken…

Want De IJssalon gaat nu eenmaal voor veel en gevarieerd… onwijs lekker ijs!

Esther Alting