De Rimboe

De dieren vinden er een warm nest, maar misschien wel net zo belangrijk; mensen ook. Bij dierenspeciaalzaak de Rimboe. Het verhaal van deze plek op de West-Kruiskade is niet in een paar zinnen te vangen. Een keer langs gaan, blijven hangen, je tussen neus en lippen door op de foto laten zetten met rood-groene Ara Pikachu, ongedwongen babbelen met het bonte pluimage mede gasten of bezoekers, de Rimboe doet nauwelijks aan klanten, kan pas echt vertellen wat de Rimboe is.

Des al niettemin… hier toch een kennismaking met de Rimboe.

Esdra Baris   

Esdra Basir begon in 2000, pas 24 jaar jong, als eigenaar van de Rimboe. Voordat hij deze stap waagde wist Edra dat hij iets met dieren wilde. Twijfelde hij om dierenarts te worden, liep stage in het Giraffenverblijf van Blijdorp en bij een dierenwinkel “op Zuid”. Nog vele jaren in de boeken bleek niet Esdra zijn ding. Direct werken met dieren en mensen wel.

16 jaar later is de Rimboe van alles, naast dat het volgens Esdra ook vooral de leukste dienspeciaalzaak van Rotterdam is. Dieren verzachten en ontwapenen mensen en Esdra is wat dat betreft misschien zelf wel de meest aaibare inwoner van de Rimboe. Gek op de dieren, maar ook het lot van veel schoffies uit de buurt doet hem veel. Zelf ook wel een boefje, vroeger en nu, verstaat hij de taal van jongeren die door sommige anderen als ”lelijk-woord-niet-Nederlanders” worden omschreven. Bij Esdra zijn ze welkom. Openen ze de winkel, helpen bij schoonmaken en verzorgen van de dieren. Eerst doen ze misschien stoer en als je ze dan leert een konijntje beet te houden, een hok schoon te maken, dan gebeurt er iets. Met een grap, geduldig, liefdevol, en ook met een dreun voor hun kop als dat nodig is, is er de nodige aandacht voor wie er dan ook maar binnen komt wippen. Esdra geniet van alle wezens in zijn winkel.

Niet alleen de “schoffies” voelen zich thuis. Kleine kinderen die eigenlijk altijd dol zijn op de dieren, de ogenschijnlijk knorrige buurman, de excentrieke buurvrouw, dat prachtige Turkse meisje, de keurige hoogwaardigheidsbekleder, de vrouw van de voormalig hoofdredacteur, collega’s van andere winkels op de Kade, en heel veel andere buurtbewoners, de hele wereld weet de Rimboe te vinden. Van hip tot scootmobiel. Voor de dieren, maar even zo vaak voor gewoon wat dollen, een moment tijd voor elkaar. De fabeltjeskrant had het praathuis, de West-Kruiskade heeft de Rimboe. Niks is gek, je mag (bijna) alles zeggen, ieder mens is welkom. Zogenaamd moeilijk, zogenaamd niet moeilijk, iedereen dus, heel simpel, en dat voel je. Met gratis bakkie koffie voor dierenvrienden. En dan met nieuwe energie weer de doorjagende buitenwereld in.

Esdra is niet alleen gek op mensen, hij weet ook veel over de dieren. Is zelf de grootste dierengek. Met zijn eigen Rimboe heeft hij weinig vakantie. Alle dieren in de winkel worden zo veel mogelijk verzorgd zoals ze thuis zouden worden verzorgd. In het weekend en ’s avonds krijgen ze bijvoeding als nodig. Dag en nacht desnoods.

De Rimboe doet zijn naam eer aan. Alle soorten en maten dieren zijn te koop. Niet dat ze allemaal in de winkel staan, maar op bestelling kan veel geleverd worden. Niks illegaals! Maar van een muis tot een lama is geen illusie. Particuliere fokkers en ook mensen die zelf een mandje of nestje komen brengen, een ruim netwerk biedt van alles aan. Een man uit Irak kwam met een vogelkooitje. Uren werk zat er in, was met de hand gemaakt. Of de Rimboe die voor hem wilde verkopen. Geen probleem zei Esdra. Breng het maar. Daarnaast stonden dan weer de witte duiven voor trouwerijen met daar bovenop de kippen voor in de tuin of soms ook voor rituelen.

In alle landen van de wereld houden mensen van dieren. Dat is universeel, niet multi cultureel. Dierenliefde is grenzeloos. Wel heeft iedere groep zijn eigen voorkeuren. Marokkaanse meiden houden van het een en Antillianen weer van iets anders. Al die smaakverschillen komt je tegen bij de Rimboe. En natuurlijk, voor wie Esdra een beetje kent, ontbreekt ook humor niet in het assortiment. Als het WK of EK is, zijn er WK samba-guppies of goudvissen. Rood, wit en blauwe steentjes in de bak en de vissen natuurlijk knal oranje. En met de culinaire route op de West-Kruiskade? Dan doet de Rimboe mee. Met krekels, sprinkhanen en meelwormen. In Thailand logisch op de markt, voor de Rimboe ook 😉

Dieren zijn niet alleen te koop. Voor fotoshoots en films zijn ze ook te huur. Glossy magazine ”De Linda” wist de weg al te vinden. En, niet geheel onbelangrijk, andersom komen mensen ook met hun dieren naar de winkel. Een keer in de drie maanden komt dierenarts ”dokter Woof” langs. Mensen met een kleine portemonnee kunnen dan met hun dier komen voor onderzoek en vaccinaties.

Kortom, verzin het en het is mogelijk. Met een soms ogenschijnlijk onlogisch, maar wel ruim en gevarieerd aanbod is de bijnaam “klein Blijdorp” daarom niet zo raar. Zo opent Esdra ook na 16 jaar zijn speciaalzaak nog iedere dag met passie en met een brede grijns op zijn gezicht.

Valt er voor Esdra dan nog wel wat te dromen, met zo een klein paradijs op de Kade? Jazeker; “De hele West-Kruiskade overnemen en er een heel grote dierenstraat van maken. Ok, grapje, dat zal niet gebeuren. Maar in de toekomst uitbreiden en (nog) meer dieren is wel een grote wens. In grotere kooien en moderner. Alle dieren welkom, maar niks illegaals. En als het kan op TV iets doen. Dieren verhuren voor opnames. Dieren als fotomodel in het zonnetje zetten zonder stress, op een goede manier.”

Ara Pichacu fotomodelEn tot die tijd?

“Dan mag je altijd langskomen bij de Rimboe op West-Kruiskade 85. Zomaar, of om op de foto te gaan met de spectaculaire Ara Pikachu. De mascotte van de winkel. Dat gevederde fotomodel is in ieder geval alvast compleet zonder stress, want de meest relaxte vogel van de hele West-Kruiskade :-) .”

 

Dogparade 010 van Mieke van der Linden in samenwerking met de Rimboe