Het Zesde Geluk

De (kook)potten en pannen worden bij Jinai Looi 雷 仁 愛, gepassioneerd eigenaar/onderneemster van Het Zesde Geluk,  niet zonder reden opgestookt. Want Jinai heeft dromen. En een daarvan is een levendige ontmoetingsplek voor verschillende culturen met koken en eten. Want dat is iets wat kan verbinden. Een kookstudio bij getogen Rotterdamse Jinai, met een vader en broer als demonstratie en meester kok, lijkt dan ook geen toeval.

Lunch bij Het Zesde Geluk

Jinai: ‘’Ik word er echt blij van als mensen meer kennis krijgen van andere culturen. Eetgewoonten zijn vaak heel uniek. Bereiden, manieren, tijd, erover praten, de tradities die er achter zitten. Een mooi aanknopingspunt om een ander te leren kennen, wat van elkaar op te pikken. Er is meer en meer interesse in eten. Misschien komt het wel door het vele reizen wat we inmiddels vrij massaal doen dat steeds meer mensen het heel leuk vinden om streekproducten te eten, of zelfs kookcursussen te volgen.”

Een van de dingen om dat te laten slagen zijn de kookworkshops ‘’op maat’’ van Het Zesde Geluk. Maatwerk wil niet zeggen de hoeveelheid eten afgestemd op jouw honger, wel dat je alle culturen door elkaar kan koken. Welke wereldtour in de pan jij ook maar verzint, het is mogelijk bij Jinai en haar Zesde Geluk. Turks, Marokkaans, Chinees, Kaap Verdiaans, Grieks, noem het maar op. Iedere gang op jouw persoonlijk te kiezen wereldmenu kan weer uit een ander land komen. Zo reis je in kookactiviteiten, en ook daarna als je het op eet, de wereld rond. Die reis in gerechten heeft Jinai niet op zomaar een plek opgezet. Die speelt zich af dicht bij het centrum van de stad. Met veel kleurrijke ondernemers van over de hele wereld in de buurt waar bijna alles te koop is. Heel belangrijk onderdeel van de kookworkshops is de rondleiding door de straat en bij Jan en Alleman naar binnen. De toko’s en winkels in (nergens aandelen) om spullen te kopen. Die bezoekjes zijn een wereldreis op zich en niet willekeurig snel even wat shoppen. Je komt over drempels waar je het bestaan misschien niet van had verwacht.

Dat is voor Jinai overigens niet alleen boeiend voor de workshops. Zelf leert ze ook nog iedere dag van haar buren! “De Afgaanse buurman die in ene iets komt brengen van zijn vrouw dat ik echt moet proeven. Waanzinnig leuk! Veel samenwerking tussen de verschillende culturen is geen illusie, dat werkt echt op de West-Kruiskade.”

Dit is het vierde jaar op de West-Kruiskade voor Het Zesde Geluk. Begonnen met een pop-up store met theewinkel aan de overkant op het Tiendplein, nu in een prachtige kookstudio aan de 1e Middelandstraat 52.

Toch was er een tijd dat als iemand gevraagd had of dit haar passie zou blijken te zijn, dat ze nooit gedacht had dat het deze kant op zou gaan. Jinai is van huis uit architect met tijdens haar studie veel aandacht voor foto en media. Multi talent Jinai (ze geeft ook nog wiskunde les) begon na haar studie met een fotografiebedrijf met opdrachten door heel Nederland. Maar 20 stoelen fotograferen volgens de wensen van managers was het toch niet. Creatiever fotograferen wel. Fooddesign werd het vervolg; kunstvorm van eten, in vertoning en in bereiding. Vanuit die overstap raakte Jinai betrokken bij Studio Zi. Studio Zi is een Chinees kunstenaars collectief uit verschillende kunstsectoren. Zij hadden een pop-up gallery op de West-Kruiskade. Toen de tijd van die pop-up voorbij was, kreeg Jinai de kans om iets met die ruimte te doen. Na keihard werken aan een goed business plan en een aantal pittige hobbels kwam groen licht van de bank en van de gemeente. Gaandeweg groeiden de huidige kookstudio, de kookworkshops, en het delen van kennis van kookculturen en daarmee de culturen van de mensen zelf!

Verbinden, of het nu met de ondernemers van de Kade is, met mensen in de workshops, of door kennis over (kook)culturen te delen, het grootste geluk voor Jinai vindt plaats als dat lukt! Genieten van elke groep die binnenkomt, elk persoon. Vriendschappen ontstaan doordat blijkt dat het eten echt verbindt. Zelfs gedeelde vakanties zijn inmiddels het gevolg. Het gaat ver. En het is super leuk!

De dames van Het Zesde Geluk

Samen met de meiden van Het Zesde Geluk runt Jinai het bedrijf. Maria ter Spek is er vanaf het begin bij en inmiddels vast in dienst, maar ook voormalig stagiare Maria en huidig stagiaire Carla zijn op allerlei manieren betrokken.

En de toekomst? De toekomst zal misschien anders uitpakken. Van architect naar fotograaf naar theewinkel naar kookstudio, was nou niet meteen de meest logische weg. Maar vraag je het haar nu, dan zou het Zesde Geluk voor haar mogen doorgroeien naar een basis voor het delen van cultuur- en kookkennis door heel Nederland met iedereen. Met een kookprogramma op TV of internet. Om in ieder geval de authentiek Aziatische keuken en het verhaal dat er bij hoort door te kunnen geven. Want een echt goed kookprogramma op dat gebied is er niet. Met haar afkomst uit Singapore, oftewel multicultureel Azië, mist Jinai die echt authentiek Aziatische keuken. Een bron met rijkdom waar nog wat mee gedaan kan (moet?) worden. En als we toch aan het dromen zijn, dan maar meteen als het even kan ook de vleugels verder uitslaan met… een reiskookprogramma.

Wie weet is de eerste stap die kant op al gezet, want zie het filmpje… En kijk dan ook meteen even in het kookboek Spicey. Een internationaal kook- en verhalenboek en culinaire ontdekkingsreis van ondernemers op de Kade. Mede tot stand gekomen door een flinke bijdrage (de fotografie, het koken, etc.) van Jinai en haar Zesde Geluk.